Improving your students' writing skills

From dansk.learn2teach.eu
Jump to: navigation, search


Contents

Hvad?

I denne sektion vil vi reflektere over, hvad uddannelseskompetence i forhold til skrivefærdigheder betyder. Herudover vil vi se på, hvordan vi engagerer vores elever til at udvikle deres skrivefærdigheder ved brug af sociale medier.

Hvorfor?

I dag er meget af informationen, der kommer fra de sociale medier givet igennem skrift.Tuenti eller Facebook spørger os ofte om vores liv: Hvad laver du? Hvad tænker du? Tag personer på dette billede, beskriv dette billede. Skype spørger: Fortæl dine venner, hvad du laver, send en hurtig videomeddelelse. Når vi ønsker at deltage i en internetsamtale, er vi nød til at skrive, om vi vil gøre det i et fælles chatrum eller i et privat chatrum. Hvis vi laver en blog på Blogger, er vi nød til at vide, hvordan man skriver korrekt. Det kan nemlig måske være pinligt, hvis vi laver ortografiske (retskrivning) fejl eller andre skrivefejl.

Synes unge mennesker at det er vigtigt at skrive ordentligt og korrekt på de sociale medier? Hvad vil det sige at skrive godt? Hvilke kriterier har unge mennesker i tankerne når de skriver online? Hvordan kan vi, som undervisere, få unge mennesker til at opdage den positive indflydelse på at skrive samt vigtigheden af at skrive ordentligt og korrekt.

At skrive vil hjælpe os til at udtrykke os bedre, få bedre overtalelsesevner, bedre historiefortællere og bedre tænkere. Man kan dermed sige, at skrivefærdigheder er vigtigere end nogensinde.

Du spørger måske dig selv, hvorfor elevernes skrivefærdigheder er dårligt udviklede. Svarene kan være:

 1. Unge mennesker er meget pragmatiske; de vil gerne sende en besked, der er kort og klar.
 2. De er meget impulsive; de kan ikke lide at tænke for meget eller for længe
 3. Unge mennesker kan lide at kommunikere hurtigt og med det samme. Derfor skriver de dårligt, og de tilføjer mange forkortelser med fejl. Et klassisk eksempel er ”lol”.

Så hvordan hjælper vi eleverne med at forbedre deres skrivefærdigheder?

Øvelser i skrivefærdigheder er vigtigere end nogensinde. Øvelser der forbedrer skrivefærdighederne vil give unge mennesker de færdigheder, som de behøver på internettet. Uddannelsesmæssige kompetencer til at skrive giver også muligheden for at deltage aktivt i tekstproduktionen i den digitale verden.

Det blev vist ovenfor, at som tiden går, sender vi ikke længere traditionelle breve med posten. I stedet bruger vi e-mails til at kommunikere med andre mennesker. Når vi rejser sender vi ikke længere postkort til vores familier, vi sender i stedet en ”Whatsapp”-meddelelse og kan samtidig fortælle hvor vi er (GPS), sende billeder eller en hilsen via Flickr, Twitter eller Instagram. Og alt dette uden noget besvær.

På den ene side er vi nød til at vide, hvordan man præsentere konkrete ideer ved hjælp af et begrænset antal more: At sige meget med lidt.

På den anden side er vi nød til at skrive fornuftigt for at kunne argumentere, modargumentere og udtrykke vores meninger, tanker og følelser. Udviklingen af disse to aspekter i skrivefærdigheder er en af de vigtigste udfordringer for uddannelsesfærdigheder inden for kommunikation.

Hvorfor er dette vigtigt for dig som lærer?

 1. Fordi unge mennesker ofte skriver sjusket. Er du i stand til at skrive korrekt ved at bruge klart og letfordøjeligt sprog, er der større sandsynlighed for, at du kan påvirke dine elever til at gøre det samme og dermed gøre en forskel.
 2. Fordi gode ting, når de er fremført i alt deres enkelthed, er dobbelt så gode. (ordsprog: good things, when short, are twice as good). Hvis du kan skrive i et kortfattet og korrekt sprog kan du få succes på de sociale mediers netværker, og derfor vil dine elever have muligheden for at lære og udvikle sig.

http://www.poynter.org/latest-news/top-stories/206598/5-ways-that-social-media-benefits-writing-the-english-language/

Hvordan?

Det er meget svært at besvare dette spørgsmål, idet vi er nød til at vælge hvordan vi burde formulere os på de sociale medier.

Men der er ting, man skal være opmærksom på...:

 1. Skribenten skal være god til at læse (e-reader, e-book).
 2. Det er vigtigt at læse aviser, magasiner, journaler, blogs og bøger for at kunne lære forskellige skriveteknikker og metoder.
 3. Elever kan udvikle færdigheder ved at føre en dagbog over episoder i livet, tage notater, kommentere i debatforum, være aktiv på sociale medier, omskrive avis- og magasinartikler, lave en blog, kommentere på deres yndlings blog-posts, blive medlem af en forfatter-gruppe, deltage i litteratur konkurrencer, historie konkurrencer, deltage i forfatter-konferencer og ved at chatte.
 4. Husk at aktiviteten eller øvelsen afhænger af den skrivestil, der kræves på det enkelte sted.
Regler for at være en god blogger


Lad os se på nogle eksempler:

 1. 14. februar, Valentines Dag. Du kan oprette en delt konto på: http://www.dropbox.com eller http://www.googledrive.com og få adgang til dine elever for at sikre, at kommunikationskanalen virker ordentligt. Du kan på ethvert tidspunkt af døgnet sende ham eller hende et Word-dokument, hvor eleverne kan lægge information ud om fx et emne, der omhandler St Valentine. Dette kunne også være information om romantikkens digtere og deres værker eller selv en krydsogtværs om emnet. Det kunne også være at lave en video, hvor de laver en opskrift og derefter undertekste videoen. Herefter kan eleverne give hinanden respons og afgøre hvilken video, der er den bedste ved at se på kommentarerne på Facebook og YouTube.
 2. Du kan foreslå en debat imellem alle eleverne i klasseværelset. Læreren laver en konto på Google Drive (http://www.drive.google.com) og inviterer eleverne til at deltage. Læreren udvælger og præsenterer emnet, der skal diskuteres og alle elever kan samtidig dele deres ideer og endda få dem til i fællesskab at udforme et argument for eller imod det præsenterede emne. Fordelen er at være fælles om at diskutere ideer sammen i klasseværelset.
 3. Edmodo (http://www.edmodo.com) er et socialt netværk, der henvender sig til uddannelsessammenhænge. Det lader dig arbejde med eleverne, familie og andre lærere over hele verden gennem gruppemedlemskaber, interesser og invitationer. Det tillader også kommunikation verden over gennem individuelle, større grupper og mindre gruppe klasser, sætte alarmer, opgaver, test forberedelses værktøjer, undersøgelser og evaluering og vurdering af elever. Det består ydermere af et bibliotek for læreren og en elev ”taske”, søgemaskiner, statistikker over udvikling, applikationer, link til udgivere og fællesskaber og kan gemme alt dette for hver gruppe. Alle medlemmer har en profil og kan sende invitationer og reportere om fejl eller sætte præferencer for brug. I denne kommunikationsproces kan læreren vælge at kontrollere publikationerne som sendes til eleverne. Du kan også gå ind på en online platform for udvikling af skrivefærdigheder.

Nogle sider, der kan hjælpe med elevers skrivefærdigheder: http://www.grammarcheck.net/10-ways-to-improve-your-english-writing-skills-today/ http://www.spellcheckonline.com/ http://ed.grammarly.com/editor/view?f=1 http://grammar.ccc.commnet.edu/grammar/

Denne side http://www.essaywritinghelp.com/format.htm hjælper dig til at skrive opgave. Det samme gør denne anden side: http://www.privatewriting.com/essay-format http://socialmediatoday.com/ndcv/862641/7-editing-tips-improve-your-blog-writing-skills. Den sidste lærer eleverne at skrive på en blog.

work in google drive
work with network edmodo
Activities on San Valentine's DayPrøv?

For at styrke din indlæring, kan det anbefales, at du har en blog og en bruger på flere forskellige sociale netværker. Vi mener, at uddannelse skal tilpasse sig de nye teknologier, og derfor bruger vi en lang række af applikationer og innovationer, som fx programmet her http://www.issuu.com til at publicere lange tekster med kapitler. For sprogindlæring se venligst: http://www.translate.google.com & http://www.wordreferences.com. I denne Wiki kan man kigge på denne sektion: http://dansk.learn2teach.eu/w/index.php/How_social_media_can_help_you_to_write_reports (på dansk)

Resurser

Samling af brugbare resurser (hjemmesider, videoer, bøger osv.)

Twitter, Blogger, Youtube, Google, Wikipedia, Picassa, Flickr, LinkedIn, Ski Drive, Dropbox, Whatsapp, Tuenti, Facebook, Google app for Education,Google Sites,Google Talk, Google Docs, Google play Book, Issuu.

Personal tools