Improving your students' reading skills

From dansk.learn2teach.eu
Jump to: navigation, search


Contents

Hvad?

I denne sektion, vil vi reflektere over:

 • Hvordan man bruger hypertekst links (maskinlæsbar tekst med links til andre tekster) i klasseværelset; ;
 • Hvordan man guider elever til uafhængigt at kunne bruge hypertekst links;
 • En forståelse for vigtigheden af at bruge forskellige læsemetoder for at forbedre elevernes færdigheder.

I teorien skal lærere være i stand til at forbedre deres elevers læsefærdigheder ved brug af informations- og kommunikationsteknologi (ICT). Læsning er en aktivitet, der har et formål og derfor skal lærere udvælge et udvalg af tekster for derefter at vælge de, der passer bedst til eleven for at kunne guide læseprocessen. I denne sammenhæng vil vi først og fremmest fokusere på læsefærdigheder på et fremmedsprog.


Hvorfor?

Vi lærer traditionelt at læse et fremmedsprog ved at lære ordforråd, grammatik og sætningsopbygning.

På det seneste har den kommunikative tilgang til indlæring af fremmedsprog givet lærere en anden forståelse for læseprocessen og den type tekster, der kan bruges under læringsprocessen. Hvis formålet er kommunikative kompetencer er hverdagsmaterialer såsom aviser og rejse hjemmesider gode klasseværelses materialer.

Læsning er en interaktiv proces, som foregår mellem læseren og teksten. Dette resulterer i en dybere forståelse, som er meget mere end bare at tyde en tekst.

Undersøgelser i forbindelse med læsefærdigheder viser, at gode læsere kan:

 • Læse omfattende;
 • Integrere information i teksten med nuværende viden;
 • Have en fleksibel læsestil, der afhænger af det materiale, der læses.

Læsning, der inkluderer brugen af hypertekster giver mere autonomi til læseren ved at opbygge hans eller hendes læseretning på en mere dynamisk måde samt at følge associationer og ikke bare læse teksten på en lineær og sekventiel måde.

Her kan du finde mere information om hypertekster:

Hypertekst

Hvordan?

Error creating thumbnail: Unable to save thumbnail to destination

Lærere kan vise deres elever en hypertekst, som foreslår nogle trin, som de skal følge når de går i gang med at læse.

Et eksempel kan være den følgende hypertekst, hvor du kan finde episoder, der omhandler livet for hovedpersonen og eleverne kan gå igennem historierne ved at vælge de dele, som de bedst kan lide og derefter opbygge forskellige historier.

Dette er en moderne version af ‘vælg dine egne spændingsbøger’, som mange af os har læst som børn:

http://www.eastgate.com/ReadingRoom.html


Hvad passer til dig? af Adrienne Eisen

Hyperteksten kan bruges til også at tilegne sig videnskabelige emner som foreslået af COMPASS projektet, der fokuserer på de fysiske koncepter ved arbejde og energi:

http://www.compassproject.net/info/currentProjects/nglc.html


 • Det første trin kunne være at skimme teksten for at finde nøgleord og grafikker, der kan hjælpe til forståelsen af, hvad teksten kommer til at omhandle, efterfulgt af processen af at scanne hver side i søgningen efter specifik information.
 • Herefter begynder eleverne at udforske de interaktive resurser imens de udformer svar til, hvad de har læst.
 • Dette kan føre eleven til forskellige resurser uden for hyperteksten, og tilbyde dem endnu mere information om det specifikke emne.
 • Eleven kan herefter studere, hvad de har læst og kan også genlæse og besøge resurserne igen.
 • Dette mønster til læsning af en tekst kan overføres til forskellige emner og forskellige discipliner og også overbringes til andre klassetrin samt elever i forskellige aldre.

Hypertekst

Eleverne kan også bruge “Google News” applikationen, som muliggør at de kan skabe et personligt nyhedsmagasin eller samlinger af nyheder om forskellige emner som fx sprog, emner og steder. Det er meget nemt at bruge og det kan være meget interessant at lave med en klasse. Det er også en god måde at dele information og nyheder på. Med applikationen kan eleverne også læse aviser på engelsk eller andre sprog.

For mere information om denne enhed og dens brug, kan du se denne øvelsesvideo:

Google Newstutorial


Andre mulige enheder kan være “Google Reader” eller Flipboard” applikationer (den sidste her til tablets og smartphones), men også ”Google Scolar” (for studerendes undersøgelser om emner, der vedrører skoleverdenen) eller ”Groups”, hvor elever kan deltage i diskussionsgrupper eller oprette nye grupper.


Google Reader tutorial

Flipboard samler indholdet fra sociale medier og andre hjemmesider og præsenterer det i en magasin-format og gør brugere i stand til at ”gennemse” flere artikler og billedsøgning efter de emner, som interesserer dem mest.

Flipboard tutorial

“Google Scolar” er en simpel måde hvorpå man kan søge efter speciel litteratur. Du kan finde information om en bred vifte af discipliner og emner i forskellige former: artikler, specialer, bøger og referater af opgaver (abstracts).

Google Scholar tutorial

Til sidst kan man også bruge “Google Groups”, der er en gratis enhed, der understøtter diskussionsgrupper baseret på almindelige interesser. Denne video vil vise dig, hvordan du bruger det.

Google Groups tutorial

Prøv?

Enhver hypertekst kan uploades og blive delt på forskellige online platforme, som læreren kan bruge til at styrke elevens læringsproces til at vejlede dem til at dele information.

En anden metode til at bruge hypertekst er en, der tillader elever at opbygge deres egen indlæring. De kan bruge andre biblioteker og deltage i grupper af elever fra andre skoler. Dette kan gøre læseprocessen mere sjov og meningsfuld. Elever kan arbejde sammen ved at anvende Skype eller andre videokonference-programmer og bruge dem som en gruppe for at udføre opgaver.

At være i stand til at opbygge ens egen viden er en af de vigtigste træk ved indlæring og en metode, hvor sociale medier kan bidrage til processen.

Error creating thumbnail: Unable to save thumbnail to destination

Resurser

Multimedia and Hypertext: The Internet and Beyond(Interactive Technologies) [Paperback] Jakob Nielsen

http://members.accesswave.ca/~hgunn/special/papers/hypertxt/index.html

http://www.schoolhistory.co.uk/forum/index.php?showtopic=2263

http://en.wikibooks.org/wiki/LaTeX/Hyperlinks

Personal tools