How to present material more interestingly via social media

From dansk.learn2teach.eu
Jump to: navigation, searchContents

Hvad?

I denne sektion vil vi reflektere over, hvordan information kan præsenteres på en mere interessant måde ved at bruge de samarbejdende sociale mediers værktøjer.

Hvorfor?

Som vi ved, er internettet det mest indflydelsesrige interaktive kommunikationskanal af alle tider, og som gør hele verdenens borgere i stand til at blive internt forbundet. Internettet er et netværk af netværker, det er ligesom en fælles hjerne, ligesom et kognitivt neutrale system på vores planet. I tekniske termer gør dette os i stand til at imødekomme mange forskellige læringsformål. For eksempel:

 1. Fremme kommunikation. Levere et sæt visuelle, audiovisuelle eller auditive materialer, som prædisponerer bedre kommunikation mellem lærere og elever.
 2. Fremme samarbejde i produktionen af audiovisuelt materiale i uddannelsessammenhænge. For eksempel kan man med http://www.prezi.com dele den præsentation, der er skabt. Deling og redigering samt forbedring lavet af flere forskellige mennesker gør resultaterne samarbejd- og gruppebaserede.
 3. At fremme den udvikling, der giver en følelse af fællesskab, så når man arbejder i samme retning og samarbejder til at opnå de samme mål, kan venskaber bliver stærkere og det får os til at føle os som en del af de andre når vi former et fællesskab.


Hvordan?

Lærere vil ofte lære at lave en præsentation ved at bruge PowerPoint, som vil være mere motiverende end fx blot en forklaring eller en bog til at forklare emnet til eleverne. Dette er dog også meget basalt i fremtoningen.

Video bruges også ofte som en anden præsentationsteknik. De tilbyder nemlig en audiovisuel præsentation, som appellerer til en lang række sanser. Disse er afprøvede og testede tilgange, men vi skal lære, hvordan man interagere med elever imens man bruger disse præsentationsteknikker.

Efter at man har lavet sin PowerPoint præsentation eller Prezi eller i en anden format: PDF, tekstdokument eller video … kan man med fordel oploade den til en af de sociale netværk platforme, fx: http://www.slideshare.net, http://www.youtube.com, http://www.rapidshare.com, http://www.skydrive.com, http://www.dropbox.com, http://www.vimeo.com ... Så snart de er publiceret på disse platformer, kan de også indsættes på netværker som fx Facebook, Twitter, på blogs samt hjemmesider, hvorved man så får direkte adgang til indhold, som vi vil have brugeren til at se. På den måde undgår man også, at noget går tabt eller at man kommer til at reducere antallet af visninger. Et mål med denne artikel er at lære hvordan man skaber præsentationer med Prezi, men ydermere, hvordan man engagere elever i den kreative proces.

Det første, vi vil give os i kast med, er at gå ind på denne hjemmeside: http://www.prezi.com. Når du er logget ind, og så snart vi har skrevet vores brugernavn (personlige navn og kodeord), kan vi gå ind og vælge en basis version eller en betalt version til at arbejde med programmet. Hvis vi vælger basis-versionen, ses der forskellige mønstre, som kan vælges. Man vælger herefter én af disse med henblik på det budskab, som man gerne vil sende ud.

De vigtigste ting at lære når man skal arbejde med Prezi, er:

 1. At kende Prezi
 2. At have en dynamisk præsentation så man bedre kan forklare emnerne til eleverne.
 3. Det virker godt og er attraktivt for eleverne.
 4. Du kan lave både simple og komplicerede præsentationer.
 5. Du kan dele dem på Facebook.
 6. Tekniske præsentationer er innovative og bliver fremtiden for skoler.
 7. Større interaktioner og mere samarbejde.


De forskellige mønstre og udgangspunkter i Prezi
Et eksempel i Prezi
Et andet online værktøj til at lave opinionsundersøgelser er http://www.surveymonkey.com. Vi vil vise, hvordan man bruger dette værktøj.

Et eksempel på en undersøgelse


Der er mange programmer, der tilbyder slide shows, men opbygningen af præsentationer følger samme retningslinjer.


Hvordan opbygger vi en god præsentation for vores elever?

 1. Kort tekst. Klarhed, enkelthed og styrke.
 2. Indsæt billeder og videoer. Det første mål er at indfange samt opretholde elevernes opmærksomhed.
 3. Pas på med at overfylde dine slides. Slides, der er overfyldte med information er mindre tiltalende.
 4. Brug tre-reglen: Tre pointer for hvert slide, tre klare beskeder for hver præsentation.
 5. Organiser strukturen rundt om temaet. Lav hyppige hentydninger til emnet, så eleverne ikke glemmer det og så de husker det.


Analyse resultat

Du kan lave tekniske præsentationer før, under eller efter forklaringer eller tavleundervisning.

Vælger du at vise en teknisk præsentation før din forklaring, skal målet være, at eleverne skal blive motiverede. Hvis du vælger at tilføje det under din forklaring er målet at det skal være yderligere informativt. Til sidst er det for at støtte lærerens forklaring, hvis du vælger at sætte præsentationsteknikker ind til sidst. På den måde bliver det målet med den audiovisuelle præsentation. Når vi bruger en præsentation, er vi nød til at forholde os til disse nævnte elementer.

Prøv?

Vores elever kan selv lave præsentationer. Disse er selvfølgelig altid interessante og deres arbejde er meget vigtigt for os og for deres egen opbygning af selvtillid.

5 skridt til at bruge Prezi i klasseværelset:

 1. Introducer et emne med disse præsentationsredskaber.
 2. Inviter elever til at udforske og arbejde med en side.
 3. Foreslå emner og forklar, hvorfor de kan præsentere disse.
 4. Mange elever har en god fornemmelse for teknologi, og dette tilbyder dem en del frihed i at skabe deres egne attraktive præsentationer.
 5. 1. Elever er interesseret i mange ting, der relaterer sig til teknologisk innovation. Derfor arbejder de ofte hårdere med en opgave, når det omhandler netop dette.


Eksempler på undersøgelser:

 • Social Classroom Environment (Det sociale miljø i klasseværelset):

http://es.surveymonkey.com/s/62P8J53

 • Survey online habits (Undersøgelse over Online Vaner):

Undersøgelse over brugen af ny teknologi af studerende på Teknologi. Målet er at finde ud af hvilken forudgående viden de har om ny teknologi, og om de ville være mere motiverede for at læse at bruge ny teknologi og sociale netværk: http://es.surveymonkey.com/s/LBZKFJ5 For at skabe en speciel præsentation, film eller slideshow se her:

http://www.slide-effect.com/

Skab fascinerende effekter på dine slideshows

Resurser

En anden interessant hjemmeside, hvor du kan lave præsentationer og synkronisere med en film, er: http://www.zeniting.comhttp://www.smartdraw.com/specials/ppc/smartdraw.htm?id=104867 Download Smartdraw og lav en præsentation om et af dine favorit-emner.

Hjemmeside for Visuel Kommunikation

Disse andre programmer er også interessante til præsentationer:

Disse kan du lave med fotos og billeder:

Hjemmeside til at lave undersøgelser for elever, studerende, lærere…

Hjemmeside til at publicere præsentationer i PowerPoint og fx dele på Facebook, Twitter…

Til at forklare hvad ’zeniting’ er. <iframe src="http://prezi.com/embed/fp5fipz_y_ub/?bgcolor=ffffff&lock_to_path=0&autoplay=0&autohide_ctrls=0&features=undefined&disabled_features=undefined" width="550" height="400" frameBorder="0"></iframe>

Personal tools