How to find information quickly via social media

From dansk.learn2teach.eu
Jump to: navigation, search

Denne sektion er specielt tilegnet de lærere, som har haft meget lidt engagement i brugen af internettet, og den tilbyder en guide til de basale principper for søgning på internettet.

Contents

Hvad?

I dette kapitel vil vi reflektere over disse emner:

  • Hvordan man søger efter information, der er produceret af brugere.
  • Hvordan man søger efter relevant information ved brug af de forskellige søgemaskiner
  • Hvordan man optimere sit brug af hjemmesider

Hvorfor?

Den mest almindelige form for information er tekst eller skrevet indhold. Hvis du ønsker at finde indhold, der er relevant for dig, skal du blot skrive et bestemt term eller en frase ind på en søgemaskine og så kan du finde links til flere tusinde hjemmesider.

Verdens mest populære søgemaskine er Google. Google kan scanne sider på hvert eneste sprog og finder selv de mindste former for information. Google er dog ikke den eneste søgemaskine eller kilde til information. Det kan måske virke som om, at alt er repræsenteret fra hele verdenen, men det er ikke nødvendigvis tilfældet. Google har sine favoritter: Hjemmesider kan betale sig til en placering i toppen af søgesiden, eller også er de så populære at de placeres i toppen som et resultat af kundesøgning.

Nu til dags bruger alle det, men der er forskellige argumenter i forhold til brugen af Google: critical arguments. Mange af disse argumenter hænger sammen med, at Google er et kommercielt firma. Du betaler altså ikke for deres service, i hvert fald ikke kontant og i penge, og derfor er Google afhængig af andre indtjeningskilder. Dette skal man være opmærksom på når man bruger søgemaskinen.

En anden passende søgemaskine er Bing. Denne maskine er spredt ud over hele USA, men minder meget om Google – måske er den endda, på nogle områder, bedre.

For at finde information kan du også bruge den gratis og åbne encyklopædi Wikipedia. Her finder man millioner af sider med forskellige information på ethvert emne. Wikipedia er i dag en del af mange studerendes liv. Den hjælper til at uddybe alle typer af termer, opgaver, taler osv.

Denne interne artikel beskriver Wikipedia:

Fordelen ved Wikipedia er, at information er samlet af mange forskellige brugere fra mange forskellige sider. Information kan altså uploades og forbedres af alle. Og studerende kan deltage i at skabe denne online encyklopædi.

Detaljer, der er i videoformat kan findes på YouTube. Tusindevis af mennesker besøger denne side når de ikke synes, at en skrevet manual dækker deres behov.


Twitter bruges til en masse formål og har næsten de samme formål som Facebook. Men der er en forskel som især er gældende i engelsktalende lande. Twitter er det mest populære medie i USA, men har efterfølgende været langsomt introduceret i andre lande. Her finder man forskellig information om begivenheder, stiftelser, politiske begivenheder i hele verden eller yndlings kendte.


Andre MP3 formaterede kilder er ikke helt så populære, men der findes dog en lille del, fx iTunesU og Podcasts på Google Play eller i App Store. Der er mange bøger i lydformat. Transmission af information med denne metode er ikke helt så populær, fordi vi foretrækker at se en grafisk form af information, men det er der ingen mulighed for.

Hvordan?

Det at søge information på internettet i klasseværelset skulle angives på en sådan måde at brugerne kunne forstå systemet i forhold til en korrekt forespørgsel i en fuldtekst finder. De skulle forså ordene ”beskrivelse” og ”nøgleord”, der bruges i HTML.

Brugerne skal kunne forstå funktionerne på en søgemaskine og indekseringen af datoer når man finder databaser. De skal også være i stand til at skabe information på internettet og herefter indsætte denne i de allerede eksisterende databaser eller encyklopædier og sorterer i det efter type af information.


Udførelse af et projekt Eleverne kan lave et projekt ved hjælp af de sociale medier (Wiki, blog, YouTube, Twitter osv.) i form af fælles arbejde. De bidrager til en artikel ved at søge og tilføje information om emnet og de sammenligner deres fælles arbejde med hinandens originale ideer.


At lave lektier Engelsk-lektioner og andre skoleemner kan være forskellige ud fra elevernes egne præsentationer, som de har lavet som lektier – eleverne søger information om engelsktalende lande – de basale fakta, billeder af attraktive stedet osv.


Error creating thumbnail: Unable to save thumbnail to destination

Prøv?

præsentations-animation

Lærere kan selv indsætte information på en database (fx på Moodle), og skabe et udvidet system, der indeholder tilgængelig information på skolens hjemmeside, og som skal bruges til at undervise i det pågældende fag. De kan også bruge muligheden for tilgængeligheden af digitale læringsmaterialer til at præsentere andre stykker information på skolens hjemmeside, og til derefter at inkludere andre fag på encyklopædier i verdenen.

Opgave1
Opgave4

Strategier for Informationssøgning

  • Afgør omfanget af tilgængelige informationskilder (brainstorm).
  • Vælg de bedste kilder (evaluer de forskellige mulige kilder for at afgøre prioriteten af dem).

Hjælpespørgsmål, som lærere kan tænke over:

  • Hvilke resurser er tilgængelige? (Twitter, YouTube, Wiki, Facebook Flickr, Blogger, Smartphone)?
  • Hvilke værktøjer vil vi introducere?

Hjælpespørgsmål, som elever kan tænke over:

  • Hvilke kilder er tilgængelige til denne type af information?
  • Hvilke af de mulige kilder vil være bedst at bruge for mig?

Hints: Opfordr til at man laver en liste over alle de mulige kilder (Twitter, YouTube, Facebook, Flickr, Blogger osv.) Skeln imellem de primære kilder (øjevidner, oplevelser, observationer, originalt arbejde, historiske dokumenter osv.), og de sekundære kilder på de sociale medier. Diskuter kilen med henblik på indholdet og troværdigheden. Overvej den værdi af den information, som alle kilde bidrager med og dens akkurathed, autoritet, tilgængelighed og brugbarhed.

Resurser

Søgemaskiner:

Videoer:

MP3:

Sociale Netværk:

Personal tools