How social media can help you to write reports

From dansk.learn2teach.eu
Jump to: navigation, searchContents

Hvad?

I denne sektion vil vi reflektere over:

  • Hvordan de sociale hjemmesider ændrer måden, hvorpå rapporter skrives.
  • Hvordan man bruger Google Drive til fællesskrivning.
  • Hvordan man arbejder med færdigheder inden for informationssøgning og undersøgelser hos eleverne.

Hvorfor?

Hvis du læser ISTE standarder for elever, vil du hurtigt bemærke, at samarbejde, informationssøgnings- og undersøgelsesfærdigheder samt kreativitet rangere højt på point-tavlen for digitale færdigheder.

De sociale hjemmesider vil hjælpe dig med at nå disse mål.

Hvordan?

Google Drive er et godt eksempel på, hvordan sociale medier ændrer rapportskrivningen. Hvis man gerne ville arbejde sammen om et dokument for et årti siden, havde man sendt hinanden e-mails med vedhæftninger. Dette resulterede i, at det samme dokument ville formere sig fuldstændig ukontrollerbart, og på et par uger ville man ikke længere være i stand til at holde styr på, hvilken version af dokumentet, der var den nyeste.
Google Drive er baseret på cloud, og den forrige løsning er dermed et levn fra fortiden. Nu har du nemlig en ’live’ kopi, som alle kan arbejde med. I Google Drive kan du bruge Google Docs til at skabe dokumenter, regneark, skemaer og præsentationer, eller du kan uploade et eksisterende dokument, som du har lavet et andet sted. Du skal bruge en Google konto for at kunne bruge Google Drive.

Det er meget nemt at invitere andre til at arbejde sammen med dig om et dokument. Hvis du er ejeren, bestemmer du tilmed tilgængeligheden. I kan arbejde sammen om dokumentet på samme tid (både i dokumentet og i chat-funktionen), eller I kan arbejde med kommentarer for at tillade respons fra læreren eller ligesindede. Tag et kig på vejledningsprogrammet fra GCFLearnFree.org for at få et hurtigt overblik over, hvordan man deler og samarbejder i Google Drive.

Deling & Samarbejde

Hvis du ikke er bekendt med Google Drive, kan du med fordel konsultere resurse-sektionen nedenfor. Her kan du få klare og informative vejledningsværktøjer fra Alex Anson på Google Drive. Hvis du ser disse, vil du gå fra at være nybegynder til specialist på halvanden time.

Fordi vores hovedemne er rapportskrivning, vil vi nu kigge på en af de mindre kendte værktøjer på Google Drive: det integrerede undersøgelses-værktøj. Du kan tilgå værktøjet ved at klikke på ”Tool” (værktøj) knappen og herefter vælge ”Research” (undersøgelse). Dette vil åbne et panel i højre side, som tilbyder dig og dine elever at kigge efter ”copyfree” billeder, citater og dele af information fra Google søgemaskinen og fra Google Scholar.

En af de store fordele ved at arbejde med undersøgelses-redskabet er, at det automatisk laver en fodnote med en reference til kilden, der hvor du indsætter noget af informationen. Det betyder, at hvis en elev beslutter sig for at bruge et bestemt citat, så bliver kilden fra den hjemmeside synlig i en fodnote. Dette skaber opmærksomhed på plagiarism (plagiat). Den modvirker plagiat ved at understrege vigtigheden af at respektere dine kilder. Tag et kig på denne korte introduktion lavet af drengene fra Google Gooru.

Google Docs Undersøgelses-værktøj

Google Drive indeholder en indbygget ordbog (lige nu med 12 sprog), stavekontrol og ordoptælling. Revisions-værktøjet tilbyder elever at se, hvilke ændringer der er blevet lavet, og hvis nødvendigt, ændringer til den nuværende version.

For at hjælpe dine elever med at blive flydende til informationssøgning og undersøgelser, kan du også introducere dem til 4 interaktive redskaber fra Vaughan Memorial Library at Acadia University. Den første hedder 'Credible sources count'. Denne lærer eleverne, hvordan man vurderer gyldigheden af online information. Du kan finde links til ‘Research it Right’ (Undersøg korrekt), ‘Searching with Success’ (At søge med succes) og ‘You Quote it, You Note it’ (Citér det, notér det!)

Mulighederne for at bruge dette i et (digitalt) klasseværelse er ret mange. Hvis du er enig i at samarbejde, undersøgelse og vurdering af information er nøgle kompetencer, så vil de fordele der er ved at anvende de sociale medier i forbindelse med rapportskrivning, blive åbenlyse. Ved at bruge fællesskrivning og undersøgelsesredskaber, kan du introducerer dine elever til forskellige færdigheder som spiller en stor rolle når man undersøger og skriver rapporter. Det er fx en god ide at lade dem dobbelttjekke citater eller at lade dem se på de forskellige resultater på Google og på Google Scholar. Du kan også skabe opmærksomhed i forhold til hvorfor man vælger ophavsfrie resultater og billeder osv. Selvfølgelig skal du motivere dine elever til at lave deres eget originale arbejde.

En række af citater, definitioner og dele af information taget direkte fra internettet, virker ikke, heller ikke selvom de kommer fra korrekte kilder. Og glem ikke at vise dem, at der findes kilder udenfor Google, fx:

Wolfram Alpha,
Oolone,
Instagrok or a library.

Kig på denne artikel fra Taccle2-hjemmesiden, hvis du vil se et konkret eksempel.

Prøv?

Det er super smart, at du kan lave dine undersøgelser på Google Drive, men det er måske en god ide at benytte andre sociale medie-applikationer imens du forbereder din rapport. Deltagere kan poste spørgsmål som kan forme en basis for rapport-strukturen på Padlet. Tænk på Padlet som et online stykke papir, hvor personer kan tilføje indhold overalt på siden, sammen med nogen og fra en hvilken som helst platform.

En online undersøgelse opfordrer alle deltagere til at have ’noget at sige’ og at sætte deres egne fortolkninger ind, fx: ”Hvad er de mest interessante fund?”. Disse redskaber vil motivere elever til at adskille subjektet fra rapporten og hjælpe dem til at diskutere og debattere emne(rne) FØR man skriver den færdige rapport.

Hvis du ønsker, at dine elever skal blive bedre til at undersøge, så lad dem skabe deres egen Google Custom Search Engine (CSE). En CSE giver dig muligheden for at afgrænse antallet af hjemmesider, som søgeresultaterne kommer fra. Hvis elever kan lave en Google CSE med gyldige kilder, er de godt på vej til at blive gode undersøgere. Richard Byrne fra ‘Free Technology for Teachers’ viser dig hvordan i denne vejledningsvideo. En CSE kan også laves af læreren for at hjælpe elever med lidt eller ingen erfaring i online søgeredskaber. En anden mulighed er at benytte hjemmesider som fx iPL2 eller Sweet Search hvor bibliotekarer og undersøgelseseksperter allerede har lavet meget af selektionen for dig.

Resurser

På AnsonAlex hjemmeside finder du alle Google Drive vejledningsvideoer tutorials samlet på en side, eller du kan evt. se dem på YouTube. (Kun på engelsk):

En anden måde hvorpå du kan blive Google Drive specialist er ved at bruge denne side: Google Drive Help pages

Herudover findes der også interaktive vejledningsvideoer fra the Vaughan Memorial Library om undersøgelsesfærdigheder:

Ønsker du mere information om, hvordan man bruger Google Drive i klasseværelset, kan du kigge på Google Docs section fra 'Cool Tools for 21st Century Learners' bloggen af Susan Oxnevad.

Microsoft har også sin egen cloud-baserede løsning med office integreret i den. Den hedder Skydrive. Bemærk, at du også her er nød til at oprette en bruger, og at der er få muligheder for undersøgelser samt for deling med andre tredjeparts-applikationer.

Personal tools